NC har ordet

2024-09-25

I samband med SM i Vara i slutet av september kom Aircombat-säsongen år 2024 fram till sitt slut och jag önskar därmed rikta ett stort tack till er piloter, mekaniker, medhjälpare och sist men inte minst ett extra stort tack till personalen i ACES HQ för era insatser under denna säsong. Mellan säsongs-debuten i Eskilstuna i april månad fram till säsongsavslutningen i Vara deltog 37 olika piloter i WW2-klassen, vilket ännu en gång är en ökning av antalet aktiva piloter gentemot tidigare säsong. 

Det arrangerades bland annat en Europacup-deltävling i Malmö i år, dit kom det både tyska och tjeckiska piloter för att göra upp om segern över de skånska slätterna. En pilot hade rest uppåt 200 mil enkel resa för att delta på tävlingen i Malmö, den insatsen förtjänar all respekt. Och uppe i Skellefteå arrangerades den andra upplagan av “Finnkampen” mellan Sverige och Finland, vilket är ett roligt inslag som genomfördes senast år 2019 i Finland. Även detta året var det Sverige som stod som segrare och den ärorika och vackert handgjorda vandringspokalen slapp därmed att flytta tillbaka till Finland igen. Det har även kommit ett par nya piloter till oss under denna säsongen, till er nya vill jag rikta ett varmt välkomnande och jag hoppas att vi ses på fler tävlingar under säsongen år 2025. 

Säsongen år 2025 kommer med stor sannolikhet att bli en händelserik säsong. Det skall nämligen arrangeras WASG (World Aircombat Scale Games), eller VM som man brukar kalla det i andra sporter. Detta skall gå av stapeln i Tyskland, närmare bestämt på Ballenstedt Flugplatz i mellersta Tyskland. WASG 2025 är planerat att pågå mellan den 2025.08.04 och den 2025.08.10 och det kommer att innefatta både WW1- och WW2-klassen. Vi hoppas givetvis att ett stort och slagkraftigt svenskt landslag är beredda att åka ned för att försvara våra svenska färger. Just nu finns det dock inte mer information att delge än detta då tyskarna just nu är i full gång med planeringen, så se till att hålla utkik på vår hemsida under hösten och vintern. ACES HQ kommer att publicera uppdaterad information om WASG 2025 fortlöpande och det kommer att framgå här på hemsidan när registreringen till VM öppnar. 

Snart är det också dags för både nationell och internationell regel-omröstning, hör av er med ert regelförslag till info@aircombat.se om ni vill bidra med något regelförslag. Mer information om detta kommer att publiceras här på hemsidan senare i höst. Med allt detta sagt är det nu hög tid att plugga in limpistolen, fylla kaffetermosen och att spänna värme-sågs-tråden för nu är byggsäsongen 2024/25 officiellt inledd! 

Vänliga hälsningar,

NC Sverige