Vad är AirCombat?

 Flygblad: AIRCOMBAT

Aircombat är en tävlingsform med radiostyrda modellflygplan med förebild från andra världskrigets luftstrider. Modellens förebild ska vara ett jaktplan byggt mellan 1935-1945. Modellflygplanet ska vara i skala 1/12 och väger då ca 1 kg.

Storlek från vingspets till vingspets är ca 1 meter. Motorn är 2.5ccm eller 3.5 ccm beroende på planets storlek. Tävlingsmomentet består i att med hjälp av propellern på den egna modellen klippa av den 12 meter långa pappersremsa (kallad streamer) som fästs baktill på varje flygplan. Upp till sju piloter tävlar i varje heat och det ställer givetvis stora krav på piloten som dels måste undvika att "bli klippt" och dels måste jaga poäng genom att klippa de andra modellernas streamer. Man får även pluspoäng för flygtid, samt om din egen streamer är hel när du landat. Minuspoäng dras om man passerar säkerhetslinjen. Varje heat pågår 7 minuter.

Tävlingen består av tre heat följt av en final. Till finalen kvalar de 7 bästa piloterna. Den pilot som har högst poäng efter finalen vinner tävlingen.

Säkerheten är högt prioriterad. Publiken placeras minst 40 meter bakom "Säkerhetslinjen". Bakom denna linje får ingen modell flygas. Alla som vistas i området framför publiken måste bära hjälm.

Så här ser det ut inuti en modell:

Inuti en maskin Copyright ACES Grupp Öst

Modellen är oftast tillverkad av cellplast som formats till rätt utseende m.h.a. glödtråd, rasp och en massa slipning. insidan holkas ur för att rymma den utrustning som krävs. Utsidan kläds sedan med exempelvis papper eller någon klädsel som värms på plats. Andra material som används är t.ex. balsaträ och glasfiber. Sen målas och dekoreras modellen så att den liknar ett stridsflygplan från tiden 1935-1945.

När modellen provflugits är det så dags att tävla. Läs igenom reglerna en extra gång och åk till närmsta tävling.

Tävling

Nu kommer vi till själva poängen med Aircombat. Visst kan du "Söndagsflyga" med din modell men vill du ha riktigt roligt ska du tävla. Där får du inte bara chansen att vinna ära och berömmelse, det är dessutom ett jättetillfälle att få hjälp och tips från mer erfarna piloter. I Sverige samlas tävlingarna i en nationell cup där varje deltagare får räkna sina 3 bästa tävlingar/ säsong. Detta gör att det är möjligt att tävla om totalsegern i cupen oavsett var du bor i landet utan alltför långa resor. Aircombat har en bra spridning i landet, kanske bäst av alla grenar inom R/C flyg?

Så chansen är stor att du hittar en tävling nära dig.