WWI-modeller

Ställ frågor om aircombat-bygge eller tipsa andra om dina byggknep.

Moderator: Moderatorer

Användarvisningsbild
Sailor-Martin
Inlägg: 1001
Blev medlem: lör 02 apr 2005, 22:44

WWI-modeller

Inlägg av Sailor-Martin » fre 14 mar 2014, 09:08

Inför säsongsstart och apropå Pers fråga i annan tråd passar jag på att lyfta frågan vilka olika WWI-modeller man kan välja mellan, när man vill börja tävla i WWI?

Vilka ritningar finns? Vilka byggsatser har du provat? Vilka ARF har du testat? Erfarenheter? Fyll gärna på i den här tråden!


Jag kan börja lite kort om den Nieuport XI som jag byggde som ARF från Great Planes byggsats. Modellen kom fint förpackad och gick fort att montera. Lite trickigt att få vingarnas montage att funka, men annars gick det smidigt. Jag använde en elsetup (3530 1400kv-motor, med 3S-ack), modellen är gjord för det. Det var svårt att få TP rätt, det var väl enda problemet. Kort nos, osv.

Flygmässigt var den kvick och inte helt lättflugen. Halvgas räckte utmärkt, jag flög nog aldrig fullgas i luften när jag väl startat. Pressade man den för hårt i loop eller sväng så spann den ur, man fick ta det lite försiktigt helt enkelt. Detta kan ha berott på att vingens montage blev lite sned, p.g.a. fel i byggbeskrivningen, det där var svårt att rätta till i efterhand.

Modellen finns i hobbyhandeln, från Great Planes. (Även hos HK, kanske lite billigare där men frakt tillkommer).

Det här är en modell om man snabbt vill prova att tävla i WWI. Och om man kan tänka sig att köra med el. Nackdel med el är att man missar bonuspoäng för fyrtaktsmotor. Fördel med den här modellen är att många skaladetaljer ingår, som ger bonuspoäng (kulspruta, motorattrapp, pilot fick man nog komplettera med själv om jag minns rätt).

Edit: Jag glömde, den här modellen finns också i den här tråden: viewtopic.php?f=3&t=1782

/Martin

Användarvisningsbild
Sailor-Martin
Inlägg: 1001
Blev medlem: lör 02 apr 2005, 22:44

Re: WWI-modeller

Inlägg av Sailor-Martin » lör 15 mar 2014, 22:20

Lite inspiration med byggen och ritningar finns här: http://aircombat.modelarji.com/viewforum.php?f=38

Och ännu mer här: http://wiki.rc-network.de/WW1-Aircombat ... 9Cbersicht
Detta är en lista med länkar till modeller. Tyvärr är listan lite out-of-date, men man hittar t.ex. olika ritningar här och även byggsats till Sopwith Pup (db models) och ARF till Nieuport 17 (som Peter E flög på SM förra året). Pup:en är väl den som Rainer flyger och modellen flyger fint det jag sett av den (Ripa för några år sedan).

De modeller i listan som är från Aerodrome RC kan man däremot tyvärr glömma, den firman har upphört.

Hittade modeller på den här sidan: http://www.manzanolaser.com/html/peter_rake.html
Flera av dom borde vara i rätt storlek, men man får kolla och jämföra spännvidden för att se om de stämmer med skala 1/8. Det här är byggsatser, gör det lite enklare och snabbare att bygga.

/Martin

Skriv svar